hasplasztika

Hasplasztika tudnivalók – Műtét előtt és után

A hasplasztika a nők és a férfiak életét is megváltoztathatja. A műtétek népszerűsége egyre növekszik hiszen a felesleges hasi bőrtől sokan szeretnének megszabadulni. A műtét elsősorban esztétikai beavatkozás, hiszen a cél a felesleges bőr eltávolítása és a hasizmok feszesítése. A hasplasztikai beavatkozásokat legtöbbször a hölgyek veszik igénybe a terhesség után vagy esetleg a súlyfelesleg megszüntetésére. Ha úgy érezzük, hogy már egy lehajlás is gondot okoz, mert a derekunkon annyi zsír halmozódott fel, akkor érdemes a beavatkozás mellett döntenünk.

Terhesség után hiába a sok fogyókúra, hiszen a felesleges bőr megmarad, a hasfal eredeti formáját elveszíti és az izomzat is sokkal lazább lesz. A hasplasztika során a hasizmok is korrigálhatók. A kötényhas nagyon szépen alakítható műtéti beavatkozással. A kötényhas amellett, hogy nem esztétikus még gombásodást is előidézhet. A lelógó bőr ráfekszik a combokra és ahol nem tud szellőzni ott pillanatok alatt beizzad és kialakul a gombásodás. Műtét során a megereszkedett bőr és az alatta közvetlenül elhelyezkedő zsír is eltávolításra kerül, majd megtörténik a hasfal feszességének helyreállítása.

Több mindenre is kell figyelni a hasplasztika műtét előtt és után. A műtét előtt egy alapos kivizsgálásra kell sort keríteni, amely tartalmazza a laborvizsgálatokat, az EKG-t és a mellkasröntgent is. Egyéb vizsgálatokra is szükség lehet, ha már máskor is történt plasztikai beavatkozás vagy éppen olyan betegségben szenvedünk, amely már évek óta fennáll, vagy rendszeresen szedünk gyógyszert valamilyen elhúzódó vagy tartós betegségre. Az előző műtétekről mindenképpen érdemes magunkkal vinni az előző zárójelentéseket, hiszen így a plasztikai sebész is sokkal jobban meg tudja állapítani, hogy milyen további kivizsgálásokra kell még sort kerítenie, hogy a műtétet biztonságosan elvégezhesse.

A hasplasztikai műtét altatásban zajlik és körülbelül 2-3 órát vesz igénybe. Ha a műtét során és után semmilyen komplikáció nem lép fel, akkor már másnap haza is lehet menni és otthonunkban lábadozhatunk. A műtét során a metszést mindig olyan helyen ejti a specialista, hogy az rejtett maradjon. Általában a bikini vonalban ejtik a metszést, hogy később se látszódjon, ha éppen a nyári időszakban bikiniben szeretnénk napozni. A köldököt minden esetben körbemetszik, de azt az eredeti helyére illesztik vissza a műtét során. Egy-egy hasplasztika során a terhességi vagy fogyási csíkok, valamint a striák is eltüntethetők. A hasplasztikai műtétek között érdemes különbséget tenni, hiszen létezik mini hasplasztika, normál hasplasztika és zsírleszívással kombinált hasplasztikai műtét is.

A műtét utáni lábadozás már otthonunkban történik, amely körülbelül 4-6 hetet fog igénybe venni. Az első 3-4 napban otthonunkban kell pihenni és a 4. napig egyáltalán nem érheti víz a sebünket, hiszen akkor az esetleg el is fertőződhet. Az első 1 hónapban 5 percnél hosszabb ideig nem tarthat majd a zuhanyozásunk vagy fürdésünk, hiszen tilos áztatni a sebet. Az első 4-5 hétben egy speciális haskötő viselése ajánlott, hogy minél tartósabb eredményt lehessen elérni a plasztikai műtéttel.