vállra gyógymód

McKenzie torna vállra: otthon is végezhetem ezeket a gyakorlatokat?

Az McKenzie MTD azaz Mechanikai Diagnózis és Terápiát már több mint 30 éve alkalmazzák a szakemberek. A terápia a mozgásszervi fájdalmak enyhítésében és a mozgásszervrendszer vizsgálatában tud segítséget nyújtani. A panaszok okát csak képzett szakemberek tudják megállapítani. A szakemberek kezelési tervet készítenek és a problémák kiváltó okát szüntetik meg.

Mit várhatunk el a terápiától?

A terápia során el lehet sajátítani a helyes testtartást és megtanulhatjuk, hogy miként óvjuk meg ezután gerincünket, vállunkat. A fájdalom nagymértékben csökken és a kisugárzó fájdalmak is megszűnnek. A páciensek egy jól felépített kezelési tervvel és a kezelésekkel visszatérhetnek megszokott életvitelükhöz. Javulást már az első pár alkalom után érezhetünk, de a teljes gyógyulás hosszabb lehet.

Mi az a McKenzie módszer és torna?

Magának a terápiának az alapja az önkezelés.  A McKenzie torna otthon is nyugodtan végezhető az állapotfelmérés után, hiszen a terapeuta ehhez minden segítséget megad. A módszer egyik legfontosabb része az oktatás, amely során pontosan megtanítják a pácienseknek, hogy otthon milyen gyakorlatokat végezzenek el a gyógyulás érdekében. Az oktatás során megismerhetjük az összefüggéseket, megtudhatjuk, hogy testünk mely jelzéseire érdemes odafigyelni. Ha jól végezzük a gyakorlatokat, akkor a tünetek megszüntethetők és segíthet elkerülni a vállak műtéti beavatkozását is. Sok esetben pár kezelés is elegendő lehet ahhoz, hogy javulást érjünk el. A személyre szabott és hatékony gyakorlatokkal elkerülhetjük a gyógyszerszedést, csökken a fájdalmunk és megszűnik a zsibbadás is.

Pontosan miben segíthet nekünk ez a terápia?

  • megszünteti a fájdalmat és a kisugárzást,
  • visszaállítja a teljes mozgáspályát,
  • képesek leszünk az önkezelésre,
  • megtanuljuk a helyes testtartást,
  • gyorsan visszatérhetünk eredeti életvitelünkhöz,
  • megelőzhetjük a fájdalmat és a mozgásbeszűkülés kiújulását,
  • gyorsíthatjuk a műtét utáni sebek gyógyulását és
  • megelőzhetjük a letapadást.

A mechanikai fájdalom alapján milyen csoportokat ismerhetünk:

  • Derangement Szindróma, amely igen gyakori. Ebben az esetben az ízületünk mozgását különféle mechanikai okok akadályozzák. A fájdalom és az érzékenység csak bizonyos mozdulatoknál jelentkezik.
  • Diszfunkciós Szindróma, amely a szövetekkel kapcsolatos. Ilyenkor a szövetek rövidülnek, letapadnak, esetleg hegesednek. Ez gyakorta krónikus is lehet. A betegség miatt számíthatunk a mozgáspálya beszűkülésre, fájdalomra. A gyógyulás sokkal lassabb, hiszen a sérült részeket mozgatják és rendezik át, de megfelelő terápiával ez a betegség is kordában tartható.

A Poszturális Szindróma tartászavar következtében alakulhat ki. Ez egy igen hosszan tartó betegség, amelynek tünetei a megváltozott terhelésre alakulnak ki. A betegségnél a szalagok, az izmok is érintettek. Ha javítjuk a tartásunkat, akkor a panaszok idővel megszüntethetők, hiszen a terhelés megszüntetésre kerül.