nők

Megtakarítás tanácsok: miben különbözik az egészségpénztár a nyugdíjbiztosítástól?

Annak érdekében, hogy megtakarításainkkal elérjük a kívánt eredményt, elengedhetetlen pontosan tisztában lenni, miben különbözik egy egészségpénztár egy nyugdíjbiztosítás, illetve a többi kötött célú forma. Hazánk társadalombiztosítási rendszere már jó ideje igen ingatag lábakon áll, ez pedig nem csak a jövőbeni nyugellátásra, de az egészségügyi szolgáltatások állapotára is komoly hatással lesz. Ezért aztán roppant fontos, hogy amikor öngondoskodási megoldásokat választunk, erre a két területre kiemelt figyelmet fordítsunk.

Ugyanakkor azt is figyelembe kell venned, miszerint napjainkban rengeteg lehetőség áll a rendelkezésedre és ezek közül a legkevésbé sem egyszerű megtalálni a számodra legideálisabbat. Ezért is érdemes megfogadni a Grantis nyugdíj megtakarítási tanácsait. Tudniillik még a nyugdíjbiztosítás esetében is hatalmas különbségeket tapasztalhatsz az elérhető hozamok, vagy épp a kiegészítő szolgáltatások tekintetében.

Időben gondoskodj időskori anyagi biztonságod megteremtéséről

Sajnos aránylag még mindig túlságosan kevés figyelem hárul erre a kérdésre, holott a tendenciákból jól látható, miszerint a következő években, évtizedekben nem csak a korhatár kitolódására, de az ellátás reálértékének fokozatos csökkenésére is fel kell készülnünk. Jó hír, hogy egy nyugdíjbiztosítás segítségével mindkét probléma sikeresen kiküszöbölhető. Az állami adójóváírással járó, nyugdíjcélú megtakarítások közül ugyanis ez az egyetlen, amelynél a kifizetés dátuma szerződéskor érvényben lévő állapotokhoz kötött. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a nyugdíjbiztosítás segítségével felhalmozott összeghez biztosan hozzájutunk a megállapított időpontban és ez utóbbi független a menet közben bekövetkező esetleges korhatár emelésektől. Egyes elemzések szerint ugyanis a mostani 65 év akár 70 fölé is mehet a közeljövőben, így nem is kérdéses, mekkora előnyt jelent ez hosszú távon.

Milyen szempontok alapján történjen a nyugdíjbiztosítás kiválasztása?

A folyamatosan növekvő kereslet hatására egyre több szolgáltató nyújt különféle konstrukciókat és ezek közül bizony nem egyszerű választani. Ráadásul míg például egy egészségpénztár aránylag jól átlátható struktúrával rendelkezik, addig itt megannyi tényezőt kell vizsgálni a sikerhez. Nem mindegy az sem, milyen időtartamra tervezel, mekkora összeget tudsz rendszeresen befektetni és persze azt is meg kell határozni, szükséged van-e kiegészítő szolgáltatásokra. Emellett pedig a különböző biztosítók ajánlatait is össze kell hasonlítani, ami laikusként hatalmas dilemmát jelenthet. A legcélszerűbb ezért a nyugdíjbiztosítás megkötését megelőzően konzultálni egy független pénzügyi szakértővel. A tapasztalt specialista minden fontos részletre nagy hangsúlyt fektet, így garantáltan a legmegfelelőbb ajánlat mellett dönthetsz.

Egy egészségpénztár megléte hatalmas segítséget jelenthet

Ugyanakkor amellett, hogy az időskori anyagi biztonságod megteremtésére fókuszálsz, feltétlen figyelmet kell fordítanod egészséged megőrzésére is. Mivel gyakorta a gyors és nyugat-európai színvonalú ellátás csak magánorvosi úton érhető el, számolnod kell az ezzel kapcsolatos kiadásokkal is. Egy egészségpénztár ebben nagy segítséget jelent. Ez ugyanis egy olyan megtakarítási forma, amire szintén adójóváírást vehetsz igénybe, évente maximum 150 ezer forintos szintig. Ráadásul, ha lekötöd a pénzed, akkor bizonyos feltételek mellett akár plusz 10 százaléknyi adókedvezményt is kaphatsz. A Biztos Döntés egészségpénztár útmutatójában erről is olvashatsz. Arra mindenképpen ügyelj, hogy a pénztári formákra vonatkozó kedvezmények összeadódnak, így portfóliód összeállításánál ezt feltétlenül vedd figyelembe. Ezért is érdemes ennél a lépésnél szakember tanácsát kérni, hiszen apróságokon múlik, mennyire tudsz célt érni a választott eszközeiddel.