bitcoin salvador

A Bitcoin hivatalos fizetőeszköz El Salvadorban

El Salvador az első ország, amely engedélyezi a Bitcoint törvényes fizetőeszközként. A vásárlásokat és az adókat keddtől lehet fizetni digitális valutában. A kormány kezdő hitellel csábít.

El Salvador közép -amerikai állam a világ első országa, ahol a Bitcoin digitális fizetőeszköz törvényes fizetőeszközzé válik. Három hónapja fogadták el a megfelelő törvényt, amely most kedden lép hatályba. Előírja, hogy minden kereskedőnek, aki erre műszakilag képes, el kell fogadnia a Bitcoint fizetési eszközként. Az adókat a kriptovalutában is be lehet fizetni.

A törvény megfogalmazása szerint a nemzet gazdasági növekedéséhez szükség van egy digitális valuta forgalomba hozatalára, amelynek értéke kizárólag a piacgazdasági kritériumoktól függ. A törvényt Nayib Bukele elnök javaslatára fogadták el.

Széleskörű tiltakozások

A polgárok nem fogadják jól a digitális valuta bevezetését. Még utcai tüntetések is voltak. Az Universidad Centroamericana (UCA) augusztusi országos felmérése szerint, amelyben csaknem 1300 résztvevőt kérdeztek meg, a salvadoriak csaknem 70 százaléka elutasítja a Bitcoin -törvényt. Körülbelül ugyanannyi embernek voltak pontatlan elképzelései a Bitcoinról: a megkérdezettek mindössze 4,8 százaléka határozta meg helyesen kriptovalutát.

A polgárok csábítása érdekében az állam 30 amerikai dollár értékű kezdő hitelt ad nekik, ha letöltik a „Chivo” digitális pénztárcát. Ez körülbelül 25 eurónak felel meg. Állítólag 200 „Chivo” ATM is van.

A Bitcoin cseréjére nem kell tőkenyereség -adót kivetni. A piac dönt az amerikai dollárhoz viszonyított árfolyamról, amelyet El Salvadorban hivatalos fizetőeszközként használnak helyi pénznem helyett.

Erősen spekulatív fizetési mód

Az amerikai dollárt 2001 óta használják fizetési eszközként El Salvadorban. Ez függővé teszi az országot az amerikai jegybank monetáris politikájától. Ezenkívül a mintegy hatmillió El Salvador -i lakos 70 százaléka nem fér hozzá a hagyományos pénzügyi szolgáltatásokhoz. Sokan a szeretteikre támaszkodnak, hogy pénzt küldjenek az Egyesült Államokban.

Körülbelül kétmillió Salvadori dolgozik külföldön. A BBC szerint az átutalások a bruttó hazai termék mintegy 20 százalékát teszik ki.    

A Bitcoin jelenleg a legnépszerűbb digitális valuta. Nem központi bank irányítja, hanem egy decentralizált és rendkívül energiaigényes számítógépes folyamat hozza létre. A kriptovaluta folyamatos spekuláció tárgya, és heves áringadozásoknak van kitéve. A Bitcoin ára jelenleg közel 52 000 dollár. Július közepén az ár 30 ezer dollár körül volt. Ezért a kritikusok alkalmatlannak tartják őket fizetési eszközként.    

Bukele elnök a második ciklus előtt

Neil Wilson, a Markets.com vezető piaci elemzője a lépést az autokratikus rezsim kísérletének tekinti, hogy felhívja magára a figyelmet. Véleménye szerint az ország legszegényebbjei részesülnek utoljára a Bitcoin bevezetéséből.

A hadsereg befolyása mellett Bukele elnököt azzal vádolják, hogy szisztematikusan figyelmen kívül hagyja a hatalmi ágak szétválasztását és befolyásolja az igazságszolgáltatást. Többek között katonákat is bevetett a parlamentben 2020 februárjában.

A jelenlegi állapot szerint Bukele újabb megbízatás előtt áll. Az el -salvadori igazságszolgáltatás most az emberi jogi aktivisták kritikája ellenére megnyitotta az utat ehhez. A közép -amerikai ország választási hatósága a hétvégén bejelentette, hogy csatlakozik a Legfelsőbb Bíróság vitatott határozatához. Úgy ítélte meg, hogy az államfő esetén a  két ciklus közötti korábbi kötelező tíz év szünetre azonnali hatállyal már nincs szükség.

 

Forrás: Tagescau.de