ipari klíma

A nagy hatékonyságú légkondicionáló előnyei

Most, hogy a nyár legforróbb napjait éljük, sokan gondolkodunk azon, hogy légkondicionálóink vajon túlélnek-e egy újabb hőhullámot. Számítunk rájuk, hogy legalább még három hónapig – ha nem tovább – hűvösen és kényelmesen tartanak minket, és néhányuk egyszerűen elhasználódik. Azonban elég zavaró lehet az ipari klíma rendszerekkel kapcsolatos összes információ átválogatása, különösen az összes ipari szakkifejezés miatt, amelyek ismeretlenek lehetnek az Ön számára.

Kezdjük tehát azzal, hogy felteszünk magunknak két kérdést a jelenlegi légkondicionálójával kapcsolatban:

Egyszerűen fogalmazva, egy újabb modellű légkondicionáló energiahatékonyabb, mint egy régi. A légkondicionálókat az energiafelhasználásuk alapján értékelik az úgynevezett SEER-értékkel (Seasonal Energy Efficiency Ratio): minél magasabb a SEER-szám, annál hatékonyabban hűti a légkondicionáló az otthonát.

2005 óta az Egyesült Államokban minden földi egységgel felszerelt légkondicionálónak legalább 13-as SEER-értékkel kell rendelkeznie. Továbbá a 16-os vagy annál magasabb SEER-érték nagy hatékonyságúnak számít. Az Ön készülékének SEER-értékét a légkondicionáló egységén található Energy Guide matricán láthatja. Nem ritka, hogy egy régebbi légkondicionáló berendezés SEER-értéke egy számjegyű. Magyarországon a hatályos szabályozás szerint időszakos klíma szivárgásvizsgálat is szükséges, ezen az újabb rendszerek biztosan átmennek.

Ha klímaberendezésének cseréjét tervezi, a nagy hatékonyságú rendszereket mindenképpen érdemes megfontolni. Íme néhány az előnyök közül:

1. ALACSONYABB KÖZÜZEMI SZÁMLÁK
A magasabb SEER-értékkel rendelkező, nagy hatékonyságú rendszerek kevesebb energiát használnak, ami kevesebb energiaszámlára fordított pénzt jelent. Valójában egy régi 8 SEER-es egységről egy 16 SEER-es egységre való váltással pénzt takaríthat meg az energiaszámláján. A lényeg: nagyobb hatékonyság = alacsonyabb számlák.

2. ÖSZTÖNZŐK/KEDVEZMÉNYEK
Számos kormányzati ösztönző és/vagy gyártói kedvezményt kínálnak a nagy hatékonyságú légkondicionáló egység megvásárlásához. Az ilyen ajánlatok és ösztönzők kihasználásával a nagy hatékonyságú rendszer beszerzése végül körülbelül ugyanannyiba kerülhet, mint egy hagyományos légkondicionáló egységé.

3. GYORSABB HŰTÉS
Az újabb légkondicionáló egységek nemcsak hatékonyabbak, de gyorsabban is hűtenek. A légkondicionáló egységek úgy működnek, hogy addig hűtik az otthon levegőjét, amíg annak hőmérséklete meg nem egyezik a termosztát beállításával. Amikor a levegő eléri a kívánt hőmérsékletet, a légkondicionáló leáll, amíg újra szükség nem lesz rá. Az új légkondicionáló egységek sokkal gyorsabban érik el a kívánt hűtési hőmérsékletet. Ezért Ön hamarabb élvezheti a hűvös levegőt, mint korábban, és a légkondicionáló egység nem fut olyan sokáig ciklusonként.

4. KÖRNYEZETVÉDELMI
Mivel a nagy hatékonyságú rendszer kevesebb energiát használ, kevesebb üvegházhatású gázt bocsát ki. A kevesebb áram azt is jelenti, hogy kevesebb fosszilis tüzelőanyagot használnak fel, ami a környezetnek és a pénztárcájának is jót tesz.

5. PÁRAMENTESÉG
Mivel a nagy hatékonyságú klímaberendezés segít a levegőt a kívánt hőmérsékleten tartani, hatékonyabban tudja eltávolítani a nedvességet is a levegőből.

Ha tehát megnézte régi készülékét, és úgy érzi, hogy készen áll egy új készülékre, számos jó ok van arra, hogy fontolóra vegye a légkondicionáló rendszer cseréjét és egy nagy hatékonyságú légkondicionáló beszerzését. Miközben a bolygót is kíméli, egy új egységgel pénzt is megtakaríthat a forró, nyári hónapokban.