napelem rendszer

A napelem rendszer telepítés menete lépésről lépésre

A napelem rendszerek iránt egyre többen érdeklődnek. Nemcsak az aktuális támogatási rendszer szól mellettük, hanem a környezettudatos megoldás jelentette rezsicsökkentés lehetősége is. A legtöbben úgy vannak vele, hogy szeretnének takarékoskodni a havi kiadásokon, de ehhez viszont kezdeti beruházásra van szükség. A maximális szakértelemmel végzett telepítési folyamat már a helyszíni felméréssel és a tervezéssel elindul, de az sem mindegy, hogy milyen lehetőség kínálkozik a rendszer elhelyezésére.

A nagyfokú szakértelem abban rejlik, hogy a rendelkezésre álló körülményekből sikerüljön kihozni a maximumot. Mi más lehetne fontosabb, mint az, hogy ha már költ az ingatlantulajdonos a rendszer kiépítésére, akkor hozza is az a kívánt eredményt? A helyszíni felmérés egyik célja az, hogy az ideális tájolás megtalálható legyen. A rendszer hatásfoka tulajdonképpen úgy mérhető, hogy milyen hatékonysággal tudja az a napsütést hasznosítani és elektromos árammá alakítani. A napelem tájolás nagymértékben befolyásolja azt, hogy milyen eredményesen alkalmazható majd a rendszer. Ez nemcsak az éghajlattól, hanem az évszaktól és a földrajzi fekvéstől is függ. Hazánkban az ideális dőlésszög 35%, ám ez az ingatlan helyének függvényében változhat.

Fontos tudni, hogy nemcsak a napsütéses órák számára figyelnek a szakemberek, hanem az egyéb befolyásoló tényezőkre is. Tipikusan ilyennek számít a tetőszerkezet, a fák lombkoronája, vagy például a villanyoszlopok is, melyek árnyékolhatják a panelek egyik-másik darabját, ezzel csökkentve a hatásfokot.

A napelem rendszer telepítés előtt mindig szükség van egy részletes helyszíni felmérésre. Hasonlóképpen lényeges a napelem inverter elhelyezése, ez az az eszköz ugyanis, ami a modulok által megtermelt áramot váltóárammá alakítja. A kivitelezés és a tényleges használhatóság megtanítása mellett a profi cégek abban is segítséget nyújtanak, hogy az aktuális pályázatoknak megfelelő igények benyújtásra kerülhessenek.

A napenergia hasznosítása rendkívül nagy szerephez juthat napjainkban. Amikor az energiaválság valós jelenség, és a legtöbben igyekeznek minél olcsóbban kihozni a rezsiköltségeket, a korszerű megoldásoké a jövő. A megújuló energiaforrások a fűtést, a hűtést, a meleg víz előállítását egyaránt elősegíthetik, sőt, az ingatlan egyéb energiaszükséglete is megvalósítható ilyen módon.