pénzügyi hírek

A német infláció augusztusban elérte a 13 éves csúcsot

(Reuters)

Németország éves fogyasztói árinflációja augusztusban friss, 13 éves csúcsra gyorsult, mutatják a hétfői adatok, amelyek aláhúzzák az növekvő árnyomást, miközben Európa legnagyobb gazdasága kilábal a járványból, és a vállalatok kínálathiánnyal küszködnek.

A Szövetségi Statisztikai Hivatal előzetes adatai szerint a fogyasztói árak – harmonizálva, hogy összehasonlíthatóak legyenek más európai uniós országok (HICP) inflációs adataival – 3,4% -kal emelkedtek a júliusi 3,1% -hoz képest.

Az augusztusi leolvasás összhangban volt a Reuters közvélemény -kutatásával, és 2008 júliusa óta a legmagasabb volt, amikor a harmonizált inflációs ráta is elérte a 3,4%-ot.

A nemzeti inflációs ráta (CPI) még augusztusban is 3,9% -ra emelkedett, és elérte a legmagasabb szintet 1993 decembere óta, amikor a gazdaság fellendült a német újraegyesítés után.

„Ennek oka a magasabb energia- és élelmiszerárak, míg a maginfláció valószínűleg még kismértékben is csökkent 2,9% -ról 2,8% -ra” – mondta Ralph Solveen, a Commerzbank elemzője.

Németország előzetes fogyasztói áradatai nem tartalmazzák a maginfláció értékeit.

Elmar Voelker, az LBBW közgazdásza elmondta, hogy az inflációs ráta tovább fog emelkedni a következő hónapokban, rámutatva az áfakulcsok 2020 második felében történt átmeneti csökkentéséből származó különleges tényezőkre és bázishatásokra, amelyek befolyásolták az összehasonlításokat.

„2022 elejétől az árnyomás valószínűleg csökkenni fog, de az izgalmas kérdés az lesz, hogy ez a gyengülés milyen gyorsan és milyen erős lesz” – tette hozzá Voelker.

A termelői és importárak közelmúltbeli emelése korai jele lehet annak, hogy a megnövekedett inflációs ráta végső soron tartósabb lesz fogyasztói szinten, mint azt korábban gondolták.

„Ebben az esetben az Európai Központi Bankon belüli vita, amely jelenleg még elsősorban az alacsony infláció kockázatára irányul, új irányt vehet fel” – mondta Voelker.

Jens Weidmann, a német jegybank vezetője aggodalmát fejezi ki amiatt, hogy az EKB alacsony kamatkörnyezetét túl sokáig meghosszabbítják.

Weidmann azt mondta a múlt hónapban, hogy tanácsadói az idén 5% -os inflációra számítottak Németországban.

A hétfőn korábban közzétett adatok azt mutatták, hogy a német infláció meghaladta a bérek növekedését a második negyedévben, mivel a gazdasági fellendülés és a feldolgozóipar kínálati szűk keresztmetszetei által okozott emelkedő árnyomás csökkentette a fogyasztók vásárlóerejét.

A legfrissebb adatok szerint a bérek az év hátralévő részében sem fognak lépést tartani az inflációval. Ez azt jelenti, hogy még nincsenek jelek a bérek spiráljára, amelyet előfeltételnek tartanak ahhoz, hogy az infláció középtávon magas szinten maradjon.

Spanyolországban az EU-ban harmonizált fogyasztói árak augusztusban éves szinten 3,3% -kal emelkedtek a júliusi 2,9% -ról-derült ki a Nemzeti Statisztikai Intézet (INE) külön adataiból.

A német és a spanyol adatok szerint a kedden esedékes euróövezeti infláció tovább erősödött augusztusban.

A Reuters elemzői felmérése szerint az euróövezeti infláció (HICP) 2,7% -ra ugrik az előző havi 2,2% -ról.

„Úgy gondoljuk, hogy az euróövezeti infláció ebben az évben is magas marad, a negyedik negyedévben eléri a 3% -ot, majd jövőre visszatér 1,5% -ra” – mondta Daniela Ordonez, az Oxford Economics elemzője.

Az EKB -nak, amely legközelebb szeptember 9 -én ülésezik, a hozamcsökkenés és az euró legutóbbi politikai értekezlete óta bekövetkezett gyengülése miatt el kell döntenie, hogy fenntartja -e a kötvényvásárlások emelkedett volumenét, vagy engedi -e azok csökkenését.