főzés tippek

Két hasznos, de rejtélyes eszköz az ipari konyhákban

Az ipari konyhák tele vannak hatalmas gépekkel, melyek ismerősek ugyan valahonnan, de nem mernék biztosra mondani, hogy mire is valók. Ez nem csoda, a naponta elkészülő több száz vagy több ezer ételadag egyedi gépeket igényel. Egy ipari konyhának fel kell készülnie a nagy rohamokra is, különben a sok éhes vendég hoppon marad.

A fazék helyett ott a főzőüst

Ha egy ipari konyhában körbe nézünk, akkor hamar megakadhat a szemünk egy olyan gépen, ami leginkább egy hatalmas fazékra hasonlít. A megjelenése nem véletlen, hiszen valójában a fazekak nagyipari tovább fejlesztéséről van szó, amit főzőüstnek hívnak.

A főzőüst felhasználásával szinte bármilyen étel elkészíthető, amit az otthonunkban a fazekak felhasználásával főznénk meg. Léteznek szimplafalú üstök a levesek és számos köret megfőzésére, vagy duplafalú üstök, melyekben a főzelék sem ég le. Ezek a praktikus konyhai berendezések gyakran egy csappal az alsó részükön készülnek, amivel az arra alkalmas ételek ki is adagolhatók. Emellett a mosogatás is sokkal könnyebbé válik, hiszen a zsíros mosogatóvizet egyszerűen le lehet ereszteni.

A kombisütő már ismeretlen lehet

Vannak azonban olyan gépek is az ipari konyhákban, melyekkel otthon ilyen formában nem találkozhatunk. Erre egy kiváló példa a sokféle kombi sütő típus, mely gyakorlatilag egy hőáramlással működő sütő és egy gőzzel működő nagykonyhai pároló kombinációja.

Ez a berendezés sokrétűen kerül felhasználásra a nagyipari konyhákon, hiszen működhet sütőként, párolóként vagy mindkét funkcióval együtt. Sütőként húsokat, halakat készíthetünk el, párolóként pedig tészta, burgonya vagy rizs gőzzel történő főzésére alkalmas. Ha azonban sütés közben bekapcsoljuk a pároló funkciót, azzal sokkal ízesebb ételeket készíthetünk el, ezért az ipari konyhákban ez egy eléggé gyakori eset.

Természetesen mindig az adott konyha méretéhez, funkciójához és munkameneteihez megfelelő berendezéseket kell vásárolnunk, ezt a gyártók úgy könnyítik meg, hogy sokféle méretben árusítják ezeket az eszközöket. Nekünk csak ki kell választanunk, mit szeretnénk, és hamarosan hozza is a futárszolgálat.