kína önvezető kamion

Kína nagy álma az automatizált teherautó

A teherautó eladások Kínában fellendülőben vannak. Ehhez hozzájárul a gazdaságosabb dízelmotorok népszerűsítése. Az országban végzett kutatások nem az elektromos teherautókra összpontosítanak, hanem az automatizált vezetésre.

A legnagyobb teherautó-gyártó Kínában az állami tulajdonú Di Yi Qiche Jituan, amely szó szerint egyszerűen „első számú autógyártót” jelent. A cég nemzetközi márkaneve a FAW. A teherautók mindenhol a Népköztársaságban, valamint sok fejlődő és feltörekvő országban is úton vannak, a hűtőrácson pedig feltűnő FAW logóval.

A teherautó üzlet virágzik

A FAW és a többi, többnyire állami tulajdonú kínai teherautó-gyártó üzletág virágzik. Először is, a Népköztársaság gazdasága még mindig sokkal gyorsabban növekszik, mint a világ legtöbb más országában – ez növeli a teherautó eladásokat, másodszor, Kína egyes regionális kormányai pénzzel támogatják a szállítmányozókat, amikor új, tisztább teherautókat vásárolnak. Ez is növeli az értékesítést.

Kínában a tiszta teherautók gazdaságosabb és hatékonyabb dízelmotorokat jelentenek. Kutatások folynak a kamionpark villamosításával kapcsolatban, de ez nem központi kérdés. Egy kivételtől eltekintve: a kisméretű, kéttengelyes teherautók gyakran évek óta elektromos meghajtásúak Kína számos városi régiójában. Ezek a csendes, akkumulátoros elektromos teherautók szupermarketeket vagy kiskereskedelmi üzleteket látnak el a kínai nagyvárosokban.

Sok kínai város kitiltotta a 40 tonnás teherautókat

A nagy, 40 tonnás tehergépjárművek nem hajthatnak be Kína legtöbb városába, függetlenül attól, hogyan hajtják őket. Éppen ezért Sanghajban, Pekingben vagy Kantonban sokkal kevesebb teherautót lát a mindennapi életben, mint Münchenben, Berlinben vagy Hamburgban.

A kínai teherautó ipar jelenlegi célja az automatizálás. Az olyan kínai startupok, mint a „TuSimple” vagy a „Plus AI”, olyan szoftvereket és algoritmusokat fejlesztenek, amelyek lehetővé teszik, hogy a teherautók lehetőleg emberi vezető nélkül mozogjanak A -ból B -be. Ennek célja a költségek csökkentése, és a nagyobb hatékonyságnak köszönhetően a környezet védelme.

Forrás: Tageschau