lakatok

Milyen a minőségi lakat?

A minőségi lakatok elsősorban megbízhatóak. Mindig akkor zárnak, amikor kell, és akkor nyitnak, amikor nyitják őket. Hosszú ideig tartják meg eredeti minőségüket, ellenállnak a sérüléseknek és a komolyabb igénybevétel okozta kopásnak. Egy minőségi lakat segítségével megvédhetjük értékeinket, vagyontárgyainkat, és nem kell attól tartanunk, hogy kár ér bennünket.

A lakatokat abban az esetben érdemes bevetni, ha zár beszerelése nem megoldható vagy nem praktikus. Összességében elmondhatjuk, hogy ha a biztonságról és értékvédelemről van szó, nem érdemes a lakaton spórolni. A biztonsági lakatok például védelmet nyújtanak az erőszakos feltörési technikák ellen is, mint például a fűrészelés, a vágás, feszegetés, vagy a manipulációs nyitás.

Milyen lakatok között válogathatunk?

A lakatokat több szempont alapján is csoportokra oszthatjuk. Ezeket foglaljuk össze röviden:

  • A felhasználás helye szerint: a kültéri és a beltéri lakatok között az a különbség, hogy eltérő anyagokból készülnek. Míg a kültéri zárakat olyan felülettel és alkatrészekkel látják el, melyek ellenállnak még a legzordabb időjárási körülményeknek is, addig a beltéri társaiknál erre nincs szükség.
  • Biztonsági szint szerint: a biztonsági lakatok szolgálnak a legnagyobb védelemmel. Kétoldali golyós reteszeléssel, valamint edzett acél lakatkengyellel látják el őket. Azokat a darabokat soroljuk a biztonsági lakatok közé, melyek biztonsági szintje eléri a 6-ost, az 1-től 10-ig terjedő skálán. A Zárdepo minőségi lakatoknál a biztonsági szintet is feltünteti.
  • Működési mechanizmus szerint: számzáras lakatokat, ujjlenyomatos lakatokat, egyformakulcsos lakatokat, és az egyedi zárlatú lakatokat stb. soroljuk ide.
  • Árkategória és minőség szerint: az egyszerűbb, olcsóbb lakatok is megfelelő szolgálatot tehetnek, de nem mindegy, hol használjuk őket. Ha nem túl nagy értéket védünk velünk, ezek is megfelelhetnek az elvárásoknak (pl. kollégiumi szobában, iskolai folyosón, stb.) A nagyobb értékvédelemnél érdemesebb riasztós lakatot, kulcsmásolás ellen védett lakatot, ujjlenyomatos lakatot, vagy biztonsági lakatot választani.

Járműbiztonság mindenekfelett

A kerékpárok, motorbiciklik lopás elleni védelmében is segítségünkre lehetnek ezek az eszközök. Érdemes olyan változatok között válogatni, melyek strapabíróak, ellenállnak az időjárási viszontagságoknak, valamint nehéz, vagy nem is lehet őket átvágni bármilyen fémvágó eszközzel.

Csekély lopáskockázat esetén az U lakat lehet a jó választás, esetleg a láncos kerékpárzár, melyet egyébként robogókra is ajánlunk. Ha biztosabbra kell menni a lopásvédelemmel kapcsolatban, a riasztós motor féktárcsazár lehet a legpraktikusabb választás. Ezeket a típusokat riasztó nélkül is beszerezhetjük.

Ha nem akarunk vaskos kulcscsomóval járkálni mindennap…

…akkor ideális megoldás lehet a már említett egyforma kulcsos lakat. Azonos kulcsos lakatként, vagy azonos zárlatú lakatként is találkozhatunk ezzel a típussal. Sajátossága és legfőbb előnye, hogy több egyforma lakatot ugyanazzal a kulccsal nyithatunk és zárhatunk, ezért elegendő egy kulcs mindegyikhez. Ebből a típusból is választhatunk több fajtát, például normál kengyeles vagy hosszúkengyeles kivitelben, de tömb lakatok esetén is népszerűek az egyforma kulcsos megoldások.