bitumenes hullámlemez

Műanyag vagy bitumenes hullámlemez: melyiket érdemes választani?

A hullámlemez hasonló, mint a trapézlemez, ám annak lágyabb megjelenéssel bíró fajtájáról van szó esetében. Ahogyan nevéből is ered, hullámos megjelenéssel rendelkezik. Vastagsága 0,4-0,75 milliméter közötti, és hasonlóan egyéb, kültéren használatos alapanyagokhoz, ezt is a megfelelő bevonattal látják el. A cinkkel felületkezelt acéllemez egyik oldala műanyag bevonatot is kap, így az időjárás viszontagságaival szemben kiválóan megállja a helyét az alapanyag. A hullámok magasságát az S vagy a SIN szám jelöli, ezt a választáskor érdemes megfigyelni.

Tudtad, hogy a fém hullámlemez mellett műanyag és bitumenes hullámlemez is létezik? A Pascal szerint a hullámlemez elsődleges felhasználási területétől függ, hogy melyik típust érdemes választani. A műanyag kétségkívül a legolcsóbb és a legkönnyebb megoldás, de nem minden esetben elegendő. A bitumenes hullámlemez tartós tetőfedési megoldás, ráadásul ma már formaldehid-mentesen állítják elő, tehát nem kell tartani annak környezetkárosító hatásától. A hullámpala tetők ma már egyértelműen az elavult kategóriában vannak, elöregedésekor ugyanis az egészségre káros anyagok kerülnek a levegőbe. A hullámpala tetők lecserélésére kiválóan alkalmasak a műanyag vagy a bitumenes hullámlemezek.

A felületkezelt hullámlemezek megfizethető megoldást kínálnak akkor, ha cél a hatékony és megbízható tetőfedés. A könnyen felszerelhető lemezek szinte alig terhelik meg az alatta levő szerkezetet, ezért olyan ingatlanok esetében is ideális választásnak bizonyulnak, amelyek régi rendszert tudnak magukénak. Az azbesztet tartalmazó pala kiváltására kiválóan alkalmas hullámpala a tetőfedés területén méltán nyerte el a megrendelők tetszését. A méretre gyártott elemeknek köszönhetően alig képződik felesleg, így maximálisan kihasználhatóak a bennük rejlő lehetőségek.

A trapézlemezhez hasonló felhasználási módokat kínáló hullámlemezek változatos profilmagassággal és színekben rendelhetőek. Bár a felszerelés nem igényel szaktudást, mégis érdemes profi segítséget kérni ahhoz, hogy a végeredmény tökéletesen megfeleljen az elvárásoknak. A tetőfedés mellett a homlokzat burkolására, kertépítésre, garázsajtók kialakítására, vagy akár melléképületek falazatának, burkolásának megvalósítására is remek döntés. A választáshoz is hasznos, ha profi segítséget kérsz, hiszen a tapasztalatnak köszönhetően a hozzáértők jól tudják, mely területeken funkcionálnak a műanyag, és melyeken a bitumenes hullámlemezek a leginkább hatékonyan.