munkaido

Munkaidő beosztás a profitnövelés érdekében

A munkaidő keret megfelelő meghatározásához nagy segítség a munkaidő naptár 2022 évre készített változata. Manapság kedvelt a munkavállalók között az egyenlőtlen munkaidő-beosztás, amit talán még nehezebb előre megtervezni.

A nehézségeket a régóta köztudatban lévő téves értelmezések is növelik, megpróbáljuk ezeket tisztázni, egyben megmutatni, hogyan befolyásolhatja a profitot a helyes munkaidő beosztás.

Amikor munkaidő keretről beszélünk, akkor a hagyományos 8 órás munkaidőtől eltérő beosztásra gondolunk. Főleg akkor van rá szükség, ha a munkaerő igény egyenlőtlen és azt a munkaidő keret szervezési módszerével szeretnénk megoldani. Ilyenkor a letöltendő munkaidő egy hosszabb időszakra van megadva, így a munka a gazdasági érdekek maximális fókuszba helyezésével, rugalmasan kerül kialakításra.

Tulajdonképpen ez a munkaadó joga, élhet vele bátran, de nem kell, hogy része legyen a munkaszerződésnek. Célja a profit növelés tekintetében a munkaidő hatékonyabb és szabadabb beosztása. Természetesen a hatékonyság mellett figyelembe kell venni, méltányosan mérlegelni kell a munkavállaló érdekeit is.

A cégalapításnál nyilván a cégtulajdonosok döntik el a munkavégzés helyszínét és időkeretét. A székhelyszolgáltató nagy segítséget nyújthat, ha a helyszín még várat magára, vagy nem is lesz kijelölt iroda. A LOGOSZ cégcsoport irodáit érdemes felkeresni ilyen igényünkkel.

A munkaidő beosztását befolyásolnia kell a munkavállaló:

  • korának,
  • végzettségének,
  • családi körülményeinek,
  • egészségi állapotának,

ennek fényében nem érheti őt aránytalan sérelem.

Természetesen mindenki maga dönt, hogy milyen munkahelyen, milyen körülmények között vállal munkát a Work Time Magazin 2022 munkaidő naptár segít abban, hogy lássuk a hagyományos munkarend szerinti munkaszüneti napokat és át tudjuk gondolni, hogy inkább ez tetszik, vagy szívesen vállalnánk munkát munkaidő keretben, ami sokkal kiszámíthatatlanabb lesz. Viszont lehet, hogy megéri.

Van néhány tevékenység típus, ahol a munkaidő-beosztása a munkabérrel együtt speciális lehet. Ilyen a megszakítás nélküli tevékenység, amikor társadalmi közszükséglet kielégítése a cél, vagy a termelési technológia nem engedi a leállást, szüneteltetést, mert az nagyban hátravetné a profitot is.

A többműszakos tevékenység jól ismert a fizikai munkavállalók között. Ilyen például a fürdő üzemeltetés, vagy a szállítmányozás.

Az idényjellegű tevékenység szintén speciális forma, amikor egy időszakban kiemelkedő méretű a munkateher. Jó példa erre a mezőgazdaság vagy a turizmus.

Ha ezeken a területeken vállalunk munkát, akkor tisztában kell lennünk a speciális munkaidő körülményeivel. Ha a munkaidőkeret nincs is szerződésbe rögzítve, látnunk kell az erre vonatkozó belső szabályzatot, mielőtt aláírjuk szerződésünket.