nyári gumi

Nyárigumi akciók 2022-ben – Itt egy kis segítség a kereséshez

Amikor a megfelelő nyári gumit keressük, akkor nagyon fontos szempont a megfelelő méret, hiszen nem minden gépkocsira ugyanakkora passzol. Minden gyártó meghatározza azt, hogy mekkora szerelhető fel, ami függ természetesen az autó típusától, annak felszereltségétől, illetve kivitelétől egyaránt. Ezek az adatok mindenhol fel vannak tüntetve, többek között a keréknyomás táblázatban, amit a vezető oldali ajtó mellett találhatunk meg. Lássuk, hogy milyen akciókra számíthatunk ebben az évben!

Mikor érdemes nyári gumira cserélni?

A téli és nyári átszerelés mindig kulcsfontosságú, ugyanis sokan túl korán, akadnak akik pedig túl későn döntenek úgy, hogy lecserélik a téli gumikat. A szabály szerint, ha a kültéri hőmérséklet tartósan hét fok fölé emelkedik, akkor már nem lehet probléma az utakon. Persze a mai időjárás miatt sokszor nem tudni, hogy mikor érkezik még egy adag hó, így érdemes az előrejelzéseket is megnézni.

Érdemes kipróbálni a www.gumidirekt.hu weboldalon található nyári gumi keresőt. Itt ugyanis könnyebben rálelhetsz akcióra, így rengeteget spórolhatsz egy-egy szett átszerelése során a tavaszi időszakban.

Meddig szabad használni a nyári abroncsokat?

Az előírások szerint a személygépkocsikon található gumikat 1,6 mm, míg a teherautók esetében 3 mm profilmélységig lehet fent hagyni. Nem árt azonban valamivel előbb lecserélni azokat, hogy garantáltan ne történjen baleset. Ez azért fontos, mert egy túlzottan kopott abroncs esetén egy vizes útfelület sokkal jobban csúszik és valljuk be, eső azért jócskán szokott esni hazánkban a nyári időszakban.

Hogyan érdemes választani?

Az egyik fontos szempont a nyári gumik esetében a terhelési- és a sebességindex. Egy adott méreten belül az index többségében azonos, csak akkor van jelentősége, ha a cég nagyobb terhelhetőségűt ír elő. A méretjelölés végén található egy jelzés, az egyik az RD, a másik pedig az XL. Ami viszont a sebesség indexet illeti, egy méreten belül többfélével találkozni. Minél magasabb ennek a száma, annál jobb tapadást eredményeznek. Ebben az esetben azonban a futásteljesítmény alacsonyabb lehet, így nem árt ezt is figyelembe venni.

A mintázatok esetében három csoportról beszélhetünk. Az egyik a kötetlen forgásirányú, a másik a forgásirányos, a harmadik pedig az aszimmetrikus mintázatok. A kötetlen, nem aszimmetrikus, tehát bármelyik forgásirányba feltehetőek ma már inkább csak a ki – és az alsó középkategóriás kocsik esetében fordulnak elő.

Amiről még érdemes szót ejteni, az a minőség. Amennyiben nyári gumit vásárolnánk, a legjobb, ha új állapotút szerzünk be. Egy használt esetében hatalmas a rizikó az esetleges elhasználódás tekintetében, nem ér meg egy kevés spórolást, hiszen könnyen baleset lehet a vége. Ha a gumi túlzottan elkopik, akkor már nem lesz megfelelő a tapadása. Ha viszont sikerült újat vásárolni, akkor jóval tovább bírja majd a gépkocsin, főként egy jó minőségű és tartós abroncs, amit megbízható helyről szerzünk be.

Speciális igények nyári gumi esetében

Vannak olyan igények, amik nem hétköznapinak számítanak. Egy defekttűrő változat használatát legtöbbször a gyártó írja elő. Ezek a gumik a kemény oldalfaluk miatt egy esetleges defektnél is megtartják az eredeti formájukat egy bizonyos sebesség és táv esetén. Ez általában 50-100 km-t jelent, ami alatt biztosan találunk segítséget. Fontos, hogy ilyen esetben az abroncsot kizárólag guminyomás-ellenőrző rendszerrel együtt lehet felszerelni.

Ennek lényege, hogy defektnél a gumiban található folyékony anyag kitölti a lyukat, így jóval lassabban ereszt le. Ez azonban csak bizonyos esetekben használható, azonban a gyártónál mindent megtudhatunk.

Ahhoz azonban, hogy sikerüljön kifogni egy jó akciót nyár elején, muszáj alaposan szét nézni az interneten. Szerencsére az online felületnek köszönhetően ma már sokkal előbb látni, ha valahol kedvezményesen lehet beszerezni új nyári abroncsot. Minden esetben törekedjünk a minőségre, a megfelelő méretre, illetve az autóhoz passzoló mintázatra.