abs hiba

Vedd komolyan az autó jelzéseit

Ha az autóval menet közben furcsa hangokra, szokatlan jelekre leszel figyelmes, akkor mindenképp vedd komolyan és járj utána, hogy mi lehet a baj. Persze, nem kell az út mellett félreállva, a nyitott motorháztető fölött görnyedve barkochbázni, hogy vajon mi lehet a zaj forrása. Ha aggaszt a probléma, akkor sokkal jobban jársz, ha szervizbe viszed a kocsit. Némely jelekből viszont könnyen kikövetkeztetheted, hogy mi lehet a baj.

ABS az autóban

Az ABS rendszerről, vagyis a blokkolásgátlóról még azok is hallottak, akik nem rendelkeznek autóval vagy jogosítvánnyal. Ez a biztonsági eszköz ma már a korszerű gépjárművek alapfelszereltségéhez tartozik. Ennek a rendszernek egyik fontos eleme az ABS kocka, amely a blokkolásgátló nyomásszabályzó modulja az autóban. Az autó motorterében található, így ebből könnyen kikövetkeztethető, hogy a menet közbeni magas hőhatás és erős rázkódás nem tesz neki jót, így nem csoda, hogy meghibásodik. Ez pedig konkrét jelekkel jár.

Honnan tudhatod, hogy baj van?

Ha az autóban meghibásodik egy alkatrész, annak általában van valamilyen ráutaló jele. Az ABS kocka meghibásodás, illetve javítás kapcsán a rewopro.hu weboldalon olvashatsz bővebb információkat. A legjellemzőbb jeleket viszont mi is kiemeljük, melyek közé tartozik, hogy a fék nagyon lent fog vagy akár be is csúszik a holtpontig fékezés során. Ennek alapján nem tudhatod egyértelműen, hogy valóban az ABS kockával van gond, viszont, ha fékolaj szivárgást is tapasztalsz, akkor szinte biztosan ez a baj.

Különösen akkor kezdj el gyanakodni, ha csak benyomott fékpedál állás mellett tudod lefékezni az autót. Szintén vészjósló jel, ha az ABS működésekor a fékpedál hirtelen beesik. Ezenkívül bizonyos autótípusok esetében az sem ritka, hogy a piros lámpánál állva a fékpedált nyomva, a fékpedál lassan elkezd becsúszni.

Nagyon fontos, hogy a fentebb említett figyelmeztető jeleket ne vedd félvállról, ugyanis gyakran a meglévő hiba ellenére sem olvasható ki hibakód és az ABS lámpa sem világít.

Baj van. Akkor most mi a következő lépés?

Meghibásodott ABS kockával közlekedni nem a legokosabb döntés, ezért mindenképp megoldást kell találni a problémára. Bontott alkatrészt vásárolni nem feltétlenül jó ötlet, ugyanis nagy valószínűséggel újra szembe kerülsz a problémával. Sokkal jobb opció, ha felújított ABS kocka mellett döntesz, mely ráadásul anyagilag is jobb választás. Bővebb információkat a rewopro.hu weboldalon találsz.